Tuesday, December 8, 2009

KOR MING PERSOALKAN MASJID??????


Share/Bookmark Kor Ming persoal kerajaan bina banyak masjid

KUALA LUMPUR 8 Dis. – Seorang ahli Parlimen DAP hari ini mempersoalkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM748.26 juta bagi membina 611 buah masjid bagi tempoh 2000 hingga 2008 sedangkan pada masa sama kerajaan gagal membina rumah ibadat bagi agama lain untuk tempoh yang sama.

Ahli Parlimen Taiping yang juga Timbalan Bendahari Agung DAP, Nga Kor Ming berkata, walaupun mengalu-alukan usaha kerajaan memartabatkan agama Islam tetapi pada masa sama berasa kesal kerana rakyat bukan Islam telah dianaktirikan sedangkan mereka juga adalah pembayar cukai.

Beliau yang juga Setiausaha DAP Perak berkata, sebab itu kerajaan Pusat harus belajar daripada kerajaan campuran DAP, Pas dan PKR di Perak dahulu serta kerajaan Pas Kelantan yang membenarkan pembinaan tokong terbesar di Asia Tenggara walaupun turut memartabatkan Islam.

“Dan kerajaan pakatan pembangkang di Perak ketika memerintah dulu banyak menawarkan tapak tanah kepada kuil-kuil Hindu, gereja dan tokong supaya rakyat penganut agama tersebut tidak merana dan berasa terpinggir,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan yang diedarkan di pusat media Parlimen di sini hari ini.

Menurut Kor Ming, walaupun kerajaan menguar-uarkan slogan 1Malaysia namun adalah jelas gagasan tersebut adalah janji manis yang berupa cakap kosong sahaja.

Katanya, ini berdasarkan jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop terhadap soalan dikemukakan beliau bahawa kerajaan telah menggunakan tabung wang rakyat sebanyak RM748.26 juta untuk membina masjid melalui peruntukan khas Perdana Menteri.

‘‘Bagaimanapun tidak ada perancangan yang bersistem, struktur dan agihan peruntukan adil diberikan kepada penganut agama bukan Islam.

‘‘Menurut jawapan kerajaan, kerajaan Persekutuan hanya memperuntukkan RM9 juta untuk bantuan kepada semua institusi ibadat bukan Islam dalam tempoh 2003 hingga 2008 iaitu satu jumlah 1.2 peratus sahaja,” jelasnya.

Kor Ming menegaskan, prinsip pertama Rukun Negara adalah Kepercayaan Kepada Tuhan dan oleh itu semua rakyat Malaysia termasuk rakyat bukan beragama Islam harus menerima ajaran agama yang betul.

Menurut beliau, justeru adalah menjadi tanggungjawab kerajaan membantu pembangunan pendidikan rohani rakyat Malaysia yang bukan beragama Islam juga.

‘‘Semua rakyat adalah pembayar cukai, adalah tidak adil penganut agama bukan Islam dianaktirikan,” jelasnya.BOLEH CARI MAKAN KAT MALAYSIA, DAN KAYA RAYA SUDAHLAH. AGAMA LAIN TAK DE DALAM PERLEMBAGAAN. DALAM MALAYSIA HANYA PERLU ADA LAMBANG ISLAM SAHAJA.

BANYAK LAGI KUIL, GERAJA DAN TOKONG DIMALAYSIA INI DARI MASJID...INI LAH SIKAP CINA BILA DAH MULA NAK DAPAT KUASA SEMUA NAK DIPERTIKAIKAN....KALAU BOLEH NAK DIHALAUNYA KITA MACAM ANJING KELUAR DARI MALAYSIA NI .....

MASALAHNYA YANG NGOK ADALAH BANGSA SENDIRI YANG MASIH NAK BAGI MUKA KAT BANGSA ASING....ANUAR IBRAHIM ...NIK AZIZ ...ZAID IBRAHIM..NAZRI AZIZ...NIZAR

CUKAI DIBAYAR KERANA MEREKA NAK CARI MAKAN DALAM NEGARA . KALAU TAK MAU DUDUK MALAYSIA PUN TAK PA.. DIALU-ALUKAN BERAMBUS DARI NEGARA INI……WAHAI MELAYU-MELAYU LAIN,
BANGKITLAH DARIPADA TIDUR MU YANG PANJANG…..
PERSETANKAN DENGAN CITA-CITA MU UNTUK KEKUASAAN DAN KEMEWAHAN.............
MEMENUHI KEHENDAK NAFSUMU YANG TIDAK BERKESUDAHAN
.Share/Bookmark

6 comments:

yatmin3 said...

Salam kenal dari saya Name Yatminto
Wah ternyata Malaysia and Indonesia
tidak jauh beda,banyak Bangsa Cina.

gagasan_warisan said...

Salam kenal...terima kasih atas komen anda.....anda bangsa apa??? cuba ceritakan tentang bangsa cina disana.

jebat durhaka? said...

artikel yg agak berunsur perkauman di akhirnya. ini ke yg di canang 1malaysia? apakah benar org spt anwar ibrahim dan nik aziz pengkhianat bangsa?
bagaimana dengan UMNO?
-suara anak muda

s.nizam said...

kepada jebat derhaka?

artikel dalam malaysiakini, malaysia insider x berunsur perkauman ke?

bagaimana pula dengan blog2 kepunyaan kaum pendatang yang lain?
anda berani beri komen pada blog mereka? atau anda sendiri bukan melayu itu mungkin juga..

dalam perlembagaan tiada langsung disebut kaum cina, india..yg ada cuma melayu bumiputera , bumiputera sabah & sarawak dan kaum2 lain..mereka ini buta sejarah malaysia...mereka cuma tau sejarah komunis kuomintang dan perjuangan gandhi or tamil elam..

is that u called malaysian?

gagasan_warisan said...

Kene kita perkauman yang lain tak perkauman ker????

setuju dengan pandangan sudara nizam.

s.nizam said...

kalau hati dah hitam mcm itulah..agama mereka budaya sahaja.bukan pegangan/amalan.mana ada agama yg membenarkan pelacuran,judi,zina,dadah..semua halal...mau cepat kaya maaa..mati pun puluh2 ribu abis wooo...mana mau cari duit..