Thursday, July 5, 2012

PRU 13: DAP Bertanding 89 Kerusi - Sekaligus PM?


Share/Bookmark
Berdasarkan satu laporan yang diterima, menunjukkan PKR hanya akan bertanding di 66 kerusi parlimen dalam PRU 13 nanti, jauh berkurangan berbanding sebelumnya. 


Penyusutan 31 kerusi jika dibandingkan dengan 97 kerusi parlimen yang ditandingi PKR semasa PRU 12 2008 yang lalu.


Pengurangan mendadak jumlah kerusi yang ditandingi PKR ini juga berkaitrapat dengan tekanan dari DAP yang melihat dirinya lebih berpotensi memberi cabaran sengit terhadap BN.


Dengan ketetapan jumlah kerusi untuk PAS tandingi pula hanyalah 67 kawasan parlimen bermakna baki sejumlah 89 kawasan lagi bakal menyaksikan calon DAP yang berentap menentang BN.


Hampir kesemua kawasan majoriti Cina dan sebahagian kawasan parlimen yang komposisi kaumnya bercampur-campur yang sebelum ini ditandingi PKR juga bakal ditandingi oleh calon DAP.


Laporan itu juga menyebut PKR turut menghadapi masalah untuk mendapatkan calon yang berkaliber bagi menghadapi pilihanraya umum kali ini.


Banyak kawasan parlimen yang bakal ditandingi PKR masih kosong tak terisi sekaligus bakal mengulangi sejarah lama bila ramai calon payung terjun dan tidak berkualiti akan diletakkan untuk mewakili PKR.


Ini juga bermakna propaganda Anwar Ibrahim selama ini untuk merampas Putrajaya tidak lebih sekadar seekor ayam yang riuh sekampung tapi telurnya sebiji.


Untuk rekod, dalam PRU 12 tahun 2008, daripada 47 kerusi yang ditandingi DAP 28 darinya berjaya dimenangi dengan majoriti yang selesa. Kerusi milik DAP bertambah satu melalui kemenangan di parlimen Sibu.


PKR pula hanya menang di 31 kerusi sekalipun berbanding 97 kawasan yang ditandingi. Manakala PAS pula bertanding di 66 kawasan dan hanya menang di 23 kerusi.


Dalam tempoh kurang dua tahun, PKR kehilangan 5 kerusi parlimen apabila wakilnya keluar parti menjadi wakil BEBAS termasuk satu kerusi lagi dimenangi semula oleh BN melalui pilihanraya kecil.


Melihat kembali kepada rekod dan prestasi yang memihak pada DAP, seakan satu kewajaran untuk DAP menguasai pembahagian kawasan parlimen yang ditandingi pakatan pembangkang.


Dengan rekod pencapaiannya yang nyata lebih baik dari PKR dan PAS, tidak syak lagi DAP akan terus menguasai polisi dan dasar pakatan pembangkang.


Dan sekiranya pembahagian kerusi itu benar-benar dimuktamadkan, maka ura-ura Lim Guan Eng mahu dilantik sebagai PM sekiranya pakatan pembangkang dapat mengambil alih tampuk pemerintahan bakal menjadi kenyataan.


Adakah perkara sebegini akan dibiarkan berlaku oleh orang Melayu Islam yang berada dalam PKR dan PAS?


Share/Bookmark

6 comments:

Anaknda Bertuah said...

Tentu Melayu tidak akan berdiam diri, melainkan jika Melayu sudah hilang dari dunia.

Wallahu'alam. Wassalam.

Anonymous said...

masalahnya melayu pkr dan pas dah jadi bodoh sebab nak sangat ke putrajaya. tengok je macam kes perak dulu. umno ajak join bn dia tak nak even umno beri jawatan mb. dia nak juga dgn kafir harbi dap. esok dap pegang msia tahu lah langit tinggi ke rendah. tengok spore dah la. masa kali pertama bagi presiden org melayu. pastu sampai skrg cina spore pegang.

Aku Dia & Engkau said...

memang puak2 pakatan lupa diri dan sejarah demi kuasa...harap melayu sedar agenda busuk DAP...

Anaknda Bertuah said...

Jika orang Melayu dah hilang sifat Melayu nya mungkin Negara Malaysia akan jatuh ketangan bangsa lain, namun Melayu tak kan hilang di Dunia... sejak dulu lagi bangsa kafir nak jajah tanah Malayu ni... tapi Alhamdulillah sehingga sekarang tiada siapa pun berjaya hilangkan Melayu dan Tanah Melayu @ Malaysia... Allah Maha Pemelihara...

Anonymous said...

Adakah orang Melayu sudah diberi latihan tentera untuk menghadapi sebarang kemungkinan? Adakah senjata dan peluru yang mencukupi sudah dikumpul?

Aku Dia & Engkau said...

Melayu tak bersatu hati....camana nak hadapi semua ini...